ENDURANCE

ENDURANCE on EU:n Intelligent Energy Europe (IEE) -ohjelmasta rahoitettava verkostohanke (2013-2016), jossa on mukana 25 eurooppalaista maata. Tavoitteena on lisätä kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua mukana olevissa maissa ja kaupungeissa verkostoitumalla, yhdessä oppimalla sekä jakamalla parhaita käytäntöjä ja kokemuksia. Verkostona ENDURANCE muodostaa kattavan vertaisverkon, jossa on mukana kymmenittäin kaupunkeja ympäri Eurooppaa. 

Kansallisella tasolla hankkeessa edistetään kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua kaupunkiseuduilla jakamalla parhaita käytäntöjä sekä Suomesta että muualta Euroopasta, lisäämällä tiedonvaihtoa ja osaamista valituista teemoista.

Hankkeen suomalainen kontaktipiste on Motiva. Kansallisesta rahoitusosuudesta ja ohjauksesta vastaavat Liikennevirasto ja ympäristöministeriö. MAL-verkosto on hankkeen tapaamisten ja kaupunkiverkoston yhteistyökumppani.  Hankkeen aikana järjestetään kaupunkiseutujen valtakunnallisia tapaamisia, joissa käsitellään kestävän kaupunkiliikenteen suunnitteluun liittyviä teemoja. 

Ensimmäinen Kestävän kaupunkiliikenteen työpaja järjesttetiin keskiviikkona 8.10.2014  ravintola Pääpostin auditoriossa Helsingissä. Työpaja oli suunnattu kaupunkiseutujen liikenteen suunnittelijoille, liikennejärjestelmä-asiantuntijoille sekä kestävän yhdyskuntarakenteen kehittäjille ja asiantuntijoille. Seuraava valtakunnallinen työpaja järjestetään webinaarina keväällä 2015 ja laajempi työpaja syksyllä 2015.

SUMP-teemainen "Seuranta ja indikaattorit kestävässä kaupunkiliikenteessä"- seminaari järjestetään ke 16.9.2015 klo 9-12.30, Suomen ympäristökeskuksen Auditoriossa osana Kestävän kaupunkiliikenteen päiviä 16.-17.9.2015.Tilaisuuteen osallistujille varataan mahdollisuus kestävän kaupunkiliikenteen tutustumiskäyntiin pääkaupunkiseudun alueella klo 13:00-16:00.

Kaksipäiväisen verkostotapahtuman ennakko-ohjelman löydät täältä

Lokakuun 2014 työpajan aineistot (Motivan sivulla).

Menetelmänä ENDURANCE-toiminnan tavoitteena on tarjota tietoa olemassa olevista työkaluista sekä vaikuttaa alueelliseen ja paikalliseen maankäytön ja liikennejärjestelmätyön yhteensovittamiseen, että se huomioi kestävän kaupunkiliikenteen kehitysedellytykset toiminnallisilla kaupunkiseuduilla. Tältä osin keskustelut LVM:n, Liikenneviraston, Ympäristöministeriön ja Motivan kesken ovat käynnissä. Keskustelujen kohteena on millä tavoin kestävän kaupunkiliikenteen tavoitteet otetaan huomioon kaupunkiseuduilla ja tuleeko esim. valtion suunnalta lähiaikoina tarkennettua ohjeistusta kestävän kaupunkiliikenteen toimenpiteiden jalkauttamiseksi kaupunkien ja kaupunkiseutujen MAL-suunnitteluun. Keskusteluun osallistuvat myös MAL-verkosto ja Suomen Kuntaliitto.

ENDURANCE-esite (suomeksi), Endurance hanke Motivan sivuilla

SUMP Suomessa muistio (luonnos 17.4.2014)

Opas kestävän liikenteen suunnitelmien tekoon (englanniksi)

ENDURANCE - European SUMP Network -sivusto (englanniksi, maakohtaiset sivut ko. kielillä)

Lisätietoja:

Sara Lukkarinen, , puh. 0424 281 205

MAL-verkoston osalta: Kati-Jasmin Kosonen, kati-jasmin.kosonen (at) tampereenseutu.fi

 

MAL-VERKOSTON KOORDINOINTI

  • Tero Piippo, p. 0400 388 735, tero.piippo (at) tampereenseutu.fi (opintovapaalla 7.1.-3.3.2019)
  • Kati-Jasmin Kosonen, p. 040 195 2852, kati-jasmin.kosonen (at) tampereenseutu.fi,
  • Heli Suuronen, p. 040 846 8127, heli.suuronen (at) tampereenseutu.fi
  • Tampereen kaupunkiseutu, Kelloportinkatu 1C, (Tampella), 33100 Tampere, www.mal-verkosto.fi, bemine.fi, www.kaupunkiseutu.fi